DOMŮ - Sportovní web pro kluky :: Trocha pohybu nikomu neublíží :-)

Úspěšná obhajoba na domácím turnaji - Galibi Cup 2012

klikněte pro detail fotografieJiž čtvrtý a vlastně tradiční gay turnaj ve fotbale v Praze dostal letos velkou dávku inovativnosti - belgický tým bez Belgičanů, dívčí tým se skutečnými dívkami, po mnoha letech návrat našich hamburských přátel do Prahy - zůstal ale přesto stejný, PŘÁTELSKÝ.

Rok se s rokem sešel a opět došlo na velkou slávu v podobě již čtvrtého ročníku mezinárodního fotbalového gay a lesbického turnaje Galibi Cup.
Jak jste si možná všimli, tentokrát jsme do názvu nezahrnuli pouze mužské pokolení, jelikož se nám naše ženy „pochlapily" a daly dohromady tým. Tedy již dopředu bylo jasné, že tento ročník bude noví a mít skutečně co nabídnout. Hláška „au, moje kozy" se nejen dostala do historie, ale dostala úplně nový rozměr.
Tentokrát se fotbalová událost nekonala na konci června (kvůli naší účasti na budapešťských EuroGames), ale v sobotu 1. září - vypadalo to, že počasí s námi kamarádit moc nebude. Ačkoli hrozby televizních rosniček předvídaly vydatné deště, nakonec to přeci jen nedopadlo tak zle. Sem tam nás ochladilo pár kapek deště, ale řečeno s klasikem to bylo spíše mnoho povyku pro nic.
Celkem se turnaje zúčastnilo 10 týmů z Česka, Slovenska i Německa, ovšem své zástupce zde našlo i Rumunsko či Kanada, kteří zaskočili v původně ohlášeném belgickém týmu, který se až na jednoho hráče nedostavil, protože v Belgii stávkovaly letecké společnosti. Celý turnaj byl po dovolených takovým přátelským setkáním, a tak se v tomto duchu nesla i samotná utkání. Obchodování s bílým masem dostalo v rámci turnaje zelenou (nikdo ale nebyl „prodán" dále nežli na vedlejší hřiště), a tak jsme měli možnost utužovat i mezinárodní vztahy.
Ačkoli nám šlo zejména o zábavu a pěkné strávení sobotního dne, přeci jenom nemůžeme opomenout fotbal samotný a tedy výsledky. Pojďme na to. Týmy byly nalosovány do dvou skupin po pěti, do vyřazovacích bojů postupovaly čtyři nejlepší a dále se hrálo klasickým „play off" systémem. Do skupiny A byli nalosováni obhájci titulu Friends Prague i tradičně silní Vorspiel Berlin. Dále pak černí koně turnaje, mladíci s macho názvem Texas Nové Strašecí, také tým z Norimberku a ženský tým eLnadruhou (alias L2). V druhé skupině mezi favority patřil Slovenský tým společně s tzv. Částka týmem složený z mladých a neklidných bývalých i současných fotbalistů. Zahraničním týmem pak byli hamburští Ballboys (jejichž dva další týmy hrály v ten samý den turnaj v Münsteru), dále pak skupinu doplnilo mezinárodní uskupení Pink Devils a náš Galibi/Luka tým, který s velkým nadšením jel obhajovat loňské první místo ... odzadu.


Pořadí skupin:
A: 1. Friends, 2. Berlin, 3. Nürnberg, 4. Texas |5. eLnadruhou
B: 1. Částka tým, 2. Slovakia, 3. Pink Devils, 4. Hamburg |5. Galibi/Luka tým
Ve skupinové fázi se žádné překvapení nezrodilo, a tak boj o 9. místo byl bojem dvou „ženských" týmů: L2 vs. Galibi/Luka tým. Ženy (ty biologické?) pod skvělou taktovkou zapůjčeného dirigenta obrany a záskoku do hřiště (všechna sláva Zdeňkovi a Jendovi) nakonec po heroickém výkonu porazily Luka tým 3:0 a skončily na krásném předposledním místě. Holky byly i tak z výsledku rády a uvedly, že to byla skvělá příprava na lesbický turnaj na Ukrajině, který je za měsíc čekal. Držíme palce! Týmu Luka se tedy obhajoba podařila.
Čtvrtfinále ale už velké překvapení přineslo. Částka tým nezvládl své utkání a prohrál s černým koněm turnaje, týmem Texas NS. Nutno podotknout, že toto utkání s postupujícím časem nabíralo na dramatičnosti, až to ke konci vypadalo, že dojde k velké mele, možná i na pěsti(čky). Stížnosti na rozhodčí nevyšly, a tak výhra Texasu byla definitivní. Ovšem favorité Friends Prague si poradili s týmem Hamburku 5:0 a loňští finalisté Vorspiel Berlin doslova rozstříleli tým Pink Devills 6:0. Ti se snažili situaci ještě před zápasem zachránit angažováním nové golmanské jedničky. Bylo by asi efektivnější, kdyby hráli bez brankáře, omlouval se hostující Martin z Friends po zápase. Utkání Slovakia týmu proti zástupcům Norimberku rozhodoval penaltový rozstřel a šťastnějším byli nakonec naši sousedé, ti východní.
Slovensko penalty poslaly do semifinále proti známému soupeři, týmu Friends Prague. Druhou dvojici vytvořili Berlíňané se strašeckým Texasem. Teď už ale vše šlo podle všech předpokladů: Friends přesvědčivým výkonem zejména v útoku porazili své slovenské soupeře 4:0, Berlíňané i přes nečekané problémy se nakonec mohli radovat díky jediné vstřelené brance zápasu.
Zápas o třetí místo nabídnul rychlé vedení Texasu a už už to vypadalo, že Slováci se nedokážou psychicky zvednout a zápas otočit. Optimismus do žil jim vlil ale šťastný gól z rohu, který do brány dotlačili doslova silou vůle. Krátce na to přišlo vyrovnání a další penaltový rozstřel byl na světě. V tom však oproti základní hrací době udrželi pevné nervy hráči Texasu, a tak trofej za třetí místo v turnaji je jejich.
Protože značná část hráčů se již odebrala domů či do šaten, zrelaxovat se před večerní párty, nebyla finálová kulisa z největších. Co se fandění týká, velký dík patří hráčkám z L2 za neutuchající podporu v průběhu celého turnaje (snad krom společného souboje byly jejich hlasivky vždy slyšet ve prospěch „domácích" Friends). Ovšem skalní fanoušci, co na finále zůstali, si přišli na své - k vidění bylo drama až do posledních sekund. Finálový zápas byl téměř opakováním utkání ze skupiny, které skončilo nerozhodným výsledkem. Oba týmy hrály dobrý, kombinační fotbal a bylo těžké určit, který tým měl k vítězství blíže. Nebylo tedy překvapením, že vše po výsledku 1:1 opět dospělo k penaltovému rozstřelu. V něm se projevily zkušenosti týmu Friends Prague a skvělý výkon gólmana Jardy (Zdeněk byl po 15ti zápasech za tři týmy na finále unaven) tak zajistil obhájci titulu opět stupeň nejvyšší.
Tím byla oficiální fotbalová část našeho setkání u konce a všichni se začali připravovat na slavnostní předávání. To se již potřetí konalo v klubu příznačně nesoucím název Friends. Všichni si sobotní noc chtěli především užít, a tak vyhlašování bylo příjemným zpestřením večera. Dokonce i pro některé nezaujaté diváky, kteří netušili, co se přes den odehrálo na fotbalových hřištích. Během ceremoniálu zazpíval Tomáš (který letos v týmu Luka chyběl) několik tanečních pecek a všechny týmy dostali nějakou cenu, protože byly vyhlášeny speciální ceny za fotbalový úsměv, účes, mužo a fair play.
Na závěr se sluší poděkovat organizátorům turnaje (hlavně Lacimu a Martinovi P.), všem účastníkům (a i účastnicím), ale také těm, kteří nás v našich sportovních aktivitách podporovali a doufejme budou podporovat i nadále. Sportu zdar, tomu teplému zvláště!
Martin S. (za šťouravého přispění Zdeňka S.)

Konečné pořadí:
1. Friends Prague (obhájili loňský titul)
2. Vorspiel Berlin
3. FC Texas Nové Strašecí
4. Slovakia Team
5. Hamburg Ballboys
6. Nürenberg
7. Pink Devils (Belgie & Co.)
8. Částka Boys
9. eLnadruhou
10. Galibi/Luka tým





webmaster: jirka@gaysport.cz