DOMŮ - Sportovní web pro kluky :: Trocha pohybu nikomu neublíží :-)

Gay akce v Evropě 2018

Pro ty z Vás, jejichž svět nekončí v Rozvadově a Břeclavi, a nevadí jim setkat se při návštěvě ciziny s jinými gayi, přinášíme přehled očekávaných gay akcí na tento rok.

První významné akce roku byly již v lednu, tzv. gay lyžařské týdny. Jednak v americkém Aspenu a pak ve švýcarské Arose. Ve francouzském Tignes se v březnu koná Evropský sněhový Pride.

Vrcholem letošních sportovních akcí budou nepochybně Gay Games, které se po osmi letech opět vrací do Evropy. Konají se v Paříži 4.-12. srpna 2018. Je pro nás ctí, že mezi významné sportovní LGBT akce bylo zařazeno i Pražské duhové jaro (4.-6.května).

Po osmi letech se do Evropy vrací největší Světová AIDS konference, která se koná koncem července v Amsterdamu. Její součástí je i jednodenní prekonference věnovaná problematice HIV u mužů majících sex s muži, zejména u mladé generace. Ta je bez konferenčního poplatku a lze se na ni přihlásit i tehdy, pokud se nezúčastníte hlavní konference.

Z kulturních akcí se v květnu (9.-13.5.) koná v Mnichově 14. evropský festival LGBT pěveckých sborů.

Po celé Evropě nejdeme řadu kožeňáckých a medvědích srazů.

Prvním významnějším byl belgický Leather Pride v Antwerpách v únoru (23.2.-4.3.). Následuje berlínský Easter a londýnský Fetish week je druhý červencový týden. Nejvýznamnější akcí leather komunity je nepochybně jubilejní 15. ročník berlínského Folsom Europe, který se koná 5.-9.září. Ke vzniku Rakouské republiky, tedy poslední říjnový víkend, „zčerná" i Vídeň (Wien in schwarz).

První Gay pride se tradičně odehraje v New Orleans a australském Sydney. Australský Mardi Gras se konal 16.2.-4.3.

V Evropě bude první Pride. také tradičně, v kanárském Maspalomas, 3.-13. května (i když popravdě řečeno - letos ho ještě o týden dříve předstihne andaluské Torremolinos). Dostupnější bude Christopher Street Day (tedy CSD jak Němci Pride nazývají) v Drážďanech, který se koná 26. května. Menší Pride se koná i v Pirně, tedy ještě blíže k našim hranicím, 7. července.

Ale ještě předtím je červen, donedávna hlavní měsíc Pride. 2.6. se můžete vypravit do Innsbrucku nebo Düsseldorfu. O den později se uskuteční obvykle největší Pride na světě, v brazilském Sao Paulu za účasti více než miliónu účastníků. Další víkend, 9.6, se koná Pride v Tel Avivu a Římě. V pátek 15.6. najdete Pride v katalánském gay resortu Sitges a v sobotu 16.6. v Curychu a ve Vídni. O den poději pak v Ljublani. 23.6. se koná další, menší CSD za našimi hranicemi, tentokráte v bavorském Řeznu. Poslední červnovou sobotu hostí Pride Barcelona, Chotěbuz (vzhledem k dlouhodobému rasovému napětí v tomto městě plném Arabů to může být trochu nebezpečné) a Linec. První červencovou neděli, tedy o stejném víkendu, je Pride v Paříži.

Další červencový víkend nás čekají tři velké Pride festivaly: Londýn, madridské Orgullo (sobota) a CSD v Kolíně (neděle, už den předtím je tam ale tzv. Stadtfest, něco jako je u nás zakončení Pride na Letné). 14. července se koná CSD v Mnichově. O týden později ve Frankfurtu a Lipsku.

V srpnu je 4.8. CSD v Hamburku , Norimberku a tzv. Canalpride (tedy na lodích, což je jeden z nej zážitků) v Amsterdamu Další týden už je Praha a Antverpy a 18.srpna Kodaň. Po deseti letech se do Švédska potřetí vrací Europride a organizují ho společně Stockholm (4.8.) a Göteborg (18.8.) Europride je podle mne spíše marketingová značka než ten největší festival. Pozitivním jevem je, že většina organizátorů celoevropského Pride se snaží umožnit účast LGBT lidem i ze zemí, kde nemají možnost Pride pořádat.

Poslední německé CSD bude 9.9. v Dortmundu a o týden později se koná poslední evropský Pride v Bělehradě (ani to nemusí ale být moc klidný víkend).

Zatím nejsou zprávy o Pridech v Polsku, Maďarsku a Slovensku, kde tyto akce bývají ohroženy jak nacistickými a náboženskými protesty, tak i zákazy státních úřadů.

Ivo Procházka




webmaster: jirka@gaysport.cz