DOMŮ - Sportovní web pro kluky :: Trocha pohybu nikomu neublíží :-)

Olympiáda – sedm medailí pro nás

klikněte pro detail fotografieNa letošních zimních olympijských hrách v Koreji získala Česká republika sedm medailí, dvě zlaté, dvě stříbrné a tři bronzové. Stejný počet medailí i z hlediska jejich kvality získala ještě jedna reprezentace. Jen celkový počet jejich účastníků byl nižší než počet českých reprezentantů. Pokud ji budete hledat v pořadí zemí, tak ji ale nenajdete. Tam se před českou reprezentací umístili Rusové a za ní Bělorusové a Číňani. (Mimochodem mne napadá, že nad takovým zařazením naší země by muselo srdce pana prezidenta zaplesat, i když tady šlo (zatím) jen o sportovní výsledky).

Zmíněnou reprezentaci tvořilo jedenáct žen a čtyři muži. S výjimkou jedné ženy všichni sportovci reprezentovali vyspělé a demokratické země severní Ameriky, Austrálie a západní Evropy. Nejvíce sportovců - tři - byli z Belgie, po dvou z USA, Nizozemí a Austrálie. Jediným reprezentantem z ostatních regionů byla česká akrobatická lyžařka Šárka Pančochová.

Jedná se o LGBT sportovce, tedy ty, kteří jsou otevření se svou sexuální orientací. Jejich počet se proti olympiádě v Soči zdvojnásobil. Na zimních hrách se neprezentoval žádný transgender sportovec.

Čtyři ženy startovaly ve snowboardových disciplínách, dvě v rychlobruslení. Tři muži soutěžili v krasobruslení. Člověku se nechce věřit, že jedinou lesbickou hokejistkou byla Švédka Ramboldtová.

Nejúspěšnějším LGBT sportovcem byla tradiční soupeřka naší Sáblíkové - nizozemská rychlobruslařka Irene Wustová, která získala jednu zlatou a dvě stříbrné.

Další úspěšnou rychlobruslařkou byla Američanka Brittany Boweová v týmové soutěži, která získala bronz. Navíc v individuálních soutěžích vybojovala jedno čtvrté a dvě pátá místa.

Dvě medaile přidal kanadský párový krasobruslař Eric Radford (zlato a bronz, na snímku vlevo s partnerem a rovněž krasobruslařem Luisem Fenerem).

Poslední bronzovou medaili přidal americký krasobruslař Adam Rippon v týmech (na levém snímku s Gusem Kenworthym vlevo).

V individuální soutěži skončil desátý. Akrobatický lyžař Gus Kenworthy sice medaili ze Soči po zranění neobhájil, zato zaujal veřejnost svým veřejným polibkem se svým partnerem po dojezdu. Medaili ze Soči neobhájila ani rakouská skokanka na lyžích Iraschko-Stoltzová, která skončila šestá.

Podle outsports.com Ivo Procházka. Fota: volně přístupné z webu.




webmaster: jirka@gaysport.cz