DOMŮ - Sportovní web pro kluky :: Trocha pohybu nikomu neublíží :-)

GLTA WORLD TOUR CHAMPIONSHIPS - BERLIN

klikněte pro detail fotografieKaždým rokem hraje jenom v mužské dvouhře na desítkách turnajů GLTA (Gay a lesbické tenisové aliance) po celém světě přes 2200 hráčů z celkového počtu 6000 registrovaných.
Důmyslný systém world tour rankingu zajišťuje, aby každý hráč, který díky vyhraným turnajům získal dostatek bodů, musel hrát odpovídající výkonnostní úroveň.
Existuje také championship ranking, který dává ve všech kategoriích stejný počet bodů za vyhraný zápas nebo turnaj a používá se pro kvalifikaci hráčů na únorový světový turnaj mistrů GLTA. Tam je pozváno osm hráčů z každé kategorie, kteří nasbírali nejvíce mistrovských bodů. Pokud nemohou, jsou osloveni hráči s nižším počtem až do naplnění osmičlenných skupin.
Předchozí dva roky hostilo turnaj mistrů GLTA kalifornské Palm Springs (USA). Aby to bylo spravedlivé a Evropě blíže, tak pro letošní turnaj byl zvolen jako hostitelské město Berlín.
Hrálo se na tři běžné sety v hale na kobercích s granulátem systémem kvalifikačních skupin po čtyřech a následným semifinále a finále pro dvouhry. U čtyřher se ve skupinách hrálo systémem každý s každým - čili 3 zápasy, kdy každý z dvojice hrál pokaždé s jiným spoluhráčem proti zbývajícím kombinacím dvojic. Vyhodnotil se vždy podle počtu získaných bodů (za výhry, sety, hry) první a druhý z tabulky. U čtyřhry pak nedošlo k semifinále, ale hrálo se rovnou finále tvořené dvojicí první z tabulky A a druhý z tabulky B proti prvnímu z B a druhému z A.
Na turnaj mistrů se kvalifikovalo přes 60 hráčů ve všech 10 výkonnostních kategoriích, někteří dokonce ve dvouhře i čtyřhře. Z Prahy přijelo 6 hráčů, což vypovídá o úspěších našich hráčů na turnajích GLTA. Ještě víc vypovídá také to, že se jim i na "mistrovství" dařilo.
Senzací bylo první místo ve čtyřhře Open pro Tomáše H. a Romana P. Dokázali porazit dvojici, ve které byl německý spoluhráč Romana z Mnichova Jochen S., který dokázal vyhrát dvouhru Open a stát se nejlepším tenistou roku.
Martin M. se probojoval do finále čtyřhry B a povedlo se mu společně s Martinem R. z Velké Británie svoji finálovou účast proměnit ve zlato.
Pro Tomáše L. bylo "mistrovství" poslední účastí v kategorii D a kvalifikoval se ve dvouhře i čtyřhře. Po osmi zápasech skončil první ve své tabulce dvouhry i čtyřhry.
V semifinále dvouhry si poradil s Thomasem N. z Hamburku, který ho letos vyřadil na turnaji v Berlíně v prvním kole. V nedělním dopoledním finále ho pak čekal neunavitelný turecký hráč z Bruselu Muzzafer C. Až po výhře v tiebreaku druhého setu se Tomášovi povedlo stát se v den svých 38. narozenin mistrem dvouhry D!
Právě po boku Thomase N. se Tomáš postavil proti Muzzaferovi i ve finále čtyřhry. Tam ale rozhodla zkušenost a síly Juanja R. (žijícího v Praze) a dvojici Tomáš-Thomas smetli 6:2 6:3.
Takže do Prahy se z turnaje mistrů GLTA v Berlíně vracelo 5 mistrů a jeden současně i vicemistr :-)



webmaster: jirka@gaysport.cz