DOMŮ - Sportovní web pro kluky :: Trocha pohybu nikomu neublíží :-)

Zlatý tenisový Amsterdam

klikněte pro detail fotografieBěhem holandského svátku Pinkster (v Čechách Letnice) se pravidelně v Amsterdamu koná tenisový turnaj GLTA, který patří co do rozsahu k největším v Evropě. Organizátoři si pochvalují i počasí, na které mají zatím každý rok štěstí.
Odvážili se letos také k netradičnímu kroku a místo vyřazovacích pavouků nechali kvalifikovat do semifinálových a finálových bojů jednotlivce a dvojice v tříčlenných skupinkách systémem každý s každým. Tím pádem zrušili zápasy Poháru útěchy, protože si každý zahrál minimálně 4 zápasy. Systém sice něktěří účastníci pochopili až během vyřazovacích bojů, ale žádné nespokojené hlasy se neobjevily.

Letos dorazili z Prahy pouze dva hráči - Tomáš L. z Prahy a Adam Z., původně z Polska, který v Amsterdamu částečně žije a částečně s českým přítelem v Praze.
Adam ve dvouhře A bohužel neprošel kvalifikační tabulkou, ale dařilo se mu ve čtyřhře A. Společně se svým holandským spoluhráčem se dostali až do finále, které bohužel neproměnili.

Tomáš L. byl druhý nasazený ve čtyřhře D společně s belgickým spoluhráčem Thomasem D. V hlavní tabulce, do které byli nasazeni, sice nekompromisně smetli italsko-belgický pár, ale pak si nedovedli poradit s holandským párem, který posléze celý turnaj vyhrál.

Snadnější zápasy čekaly Tomáše L. v kategorii dvouhry D, ve které hrálo 37 mužů. Protože byl první nasazený, nemusel hrát kvalifikační tabulku, ale hrál takzvanou hlavní tabulku, do které se probojoval právě vítěz té kvalifikační. Po poměrně jednoznačných vítězstvích v hlavní tabulce přišlo úspěšné čtvrtfinále, ve kterém narazil na nejstaršího účastníka turnaje Michaela S z Norimberku.
V semifinále se poprvé dostal do tří setové bitvy o postup s Holanďanem Timem J. Na okruhu GLTA se nezjišťuje sexuální orientace, protože je otevřený pro všechny. Nicméně v některých zemích je homosexualita tak běžná, že není problém pro heterosexální hráče se účastnit gay a lesbických turnajů nebo se stát přímo členy gay a lesbických sportovních klubů. To byl i případ Tima J. hrajícího za místní klubu Smashink Pink. Po energickém nástupu v prvním setu (6:2) Tomáše zastihl útlum, který Tim J. využil a sebral druhý set 4:6. Pak se ale Tomáš opět dostal do hry a začal líp běhet po kurtu. Nechtěl nechat heterosexuálního protihráče postoupit do finále a třeba i vyhrát celý turnaj. Tomášovi se povedlo trpělivou hrou k zadní čáře vyhrát třetí set 6:4 a postoupit do boje o zlato.
Tim J. se aspoň druhý den mohl se svým spoluhráčem radovat z vítězství v turnaji čtyřhry C.
V pondělí tedy čekalo Tomáše L. finále dvouhry D proti Italovi Massimiliano Z., se kterým už v Amsterdamu vyhrál ve čtyřhře a v únoru ho v Eindhovenu porazil i v singlu ve vyrovnaném zápasu, který rozhodl supertiebreak. Oproti koberci v Eindhovenu se v Amsterdamu hrálo na pomalejší antuce, kterou mají právě hráči z Jižní Evropy a Jižní Ameriky ve velké oblibě. Ve finále se ale Massimilianovi nepovedlo. Na trpělivou hru Tomáše od zadní čáry nenašel recept. V prvním setu prohrál 3:6 a ve druhém dokonce 1:6. Takže žádný napínavý boj se nekonal.

Druhé vítězství na GLTA singlovém turnaji v letošním roce znamená pro Tomáše L. zřejmě jistou kvalifikaci na turnaj mistrů ale také přiliv bodů, které ho katapultují do vyšší výkonnostní úrovně C. Jde teď jen o to, zda se mu povede se v C udržet nebo bude oscilovat mezi C a D tak, jako řada jiných D hráčů po vítězných turnajích. Nicméně Česká republika a český gay sport byl v Amsterdamu zdárně letos reprezentován jediným českým účastníkem, který dokázal přivézt domů zlato.

 





webmaster: jirka@gaysport.cz