DOMŮ - Sportovní web pro kluky :: Trocha pohybu nikomu neublíží :-)

Ohlédnutí za závěrem tenisového roku 2011

klikněte pro detail fotografieNa turnajích GLTA se bojovalo i ve druhé půlce roku. Čeští hráči nás reprezentovali v Berlíně, Bruselu, Curychu, Londýně, Barceloně, Manchesteru nebo Frankfurtu.


V Berlíně se Čechům dařilo ve čtyřhře. V kategorii mužské čtyřhry B se Zbyněk J. se svým spoluhráčem Ekpo E. z Londýna probojovali do semifinále, ve kterém podlehli francouzsko-německému páru. Zbyněk už měl v nohách navíc 4 zápasy ve dvouhře B, ve které bohužel vypadl také v semifinále.
Mezi 6 českými hráči si svou premiéru na GLTA turnaji odbyl Zdeněk T., který ve dvouhře D úspěšně vyhrál zápasy úvodních dvou kol a osudným se mu stalo čtvrtfinále proti Němci Christianu W., kterého v singlu zastavil až Španěl Noel B.
Soustředěný výkon předvedli ve čtyřhře kategorie D dvojice Tomáš L. s Hynkem M., kteří první dva zápasy vyhráli bez ztráty hry 6:0, 6:0. Ve finále ale narazili na rovnocenné španělské soupeře a o prvním místě rozhodl až třetí set. Pro tuto dvojici je to tak již páté zlaté umístění ve čtyřhře za poslední rok.

Letos se konal první ročník GLTA turnaje v Bruselu a z Prahy se na něj vydal jediný hráč Śandy M. Bohužel se ve dvojici s Američanem Gregory S. neprobojoval tabulkou čtyřhry do finále a v singlu podlehl belgickému hráči Benoit R. ve druhém kole.

Další srpnový turnaj Zurich Rainbow Open XI navštívil sice pouze Roman P., ale v kategorii mužské čtyřhry A vyhrál společně se Švýcarem Tezcanem L. Nebyl to naštěstí poslední Romanův letošní úspěch.
V posledním evropském srpnovém turnaji v Londýně na něj navázal vítězstvím v kategorii mužské dvouhry A. Ve čtyřhře bohužel se Salvadorcem Rene C. vypadnul v semifinále. Tento turnaj patřil mezi dvojnásobně bodované do žebříčku GLTA Championship Ranking, který napříč kategoriemi ukazuje nejúspěšnější hráče roku. Na jeho základě jsou pak nominováni hráči pro výroční turnaj šampiónů.

Mezi českými hráči je velmi oblíbený zářijový turnaj v Barceloně, nádherném městě u příjemného moře. Hraje se v bývalém tenisovém olympijském areálu (Barcelona 1992). Ten je dnes už sice dost opotřebovaný, ale starou slávu stále připomíná dominantní centrální kurt. Další atrakcí je bazén s léhatky, který je k dispozici pro hráče hned vedle kurtů. Přichází úžasně vhod zvláště po dlouhých poledních zápasech ve španělském vedru.
Ze sedmi českých hráčů se tři dostali do finálových bojů. Pro Romana P. po úspěchu v Londýně a Curychu znamenala Barcelona další zlatou trofej za čtyřhru A s německým spoluhráčem Markusem F. Tentokrát se Romanovi stalo osudné semifinále ve dvouhře A.
Vladimír V. předvedl hrdinský boj ve finále Poháru útěchy dvouhry A na centrálním kurtu, kdy v prodlouženém setu porazil Španěla Eduardo A. 9:7. Pohár útěchy je soutěž všech hráčů, kteří vypadli v prvním kole a jeho vítěz je tak vlastně na úrovni finalisty hlavního pavouka.
Do finále Poháru útěchy se probojoval v kategorii mužské dvouhry D také Tomáš L. poté, co přesvědčivě porazil místního favorizovaného matadora Joana V. Vlastní finálový zápas proti Američanovi Brianu R. už byla jen formalita, protože jeho soupeř byl natolik znavený předchozím zápasem, že téměř nekladl žádný odpor. Ten předchozí zápas byl bohužel osudný pro Tomášova spoluhráče ze čtyřhry Milana Š., který svůj dlouhý zápas s Brianem R. prohrál velmi těsně. Takže se nakonec neuskutečnilo české finále, které by bylo určitě vzrušující.
Tomáš s Milanem spolu hráli čtyřhru na prvním GLTA turnaji už v roce 2004 v Mnichově na Eurogames. Jsou vlastně průkopníci české účasti na GLTA turnajích.

Na říjnovém turnaji v Manchesteru zazářil Martin M., který se do GLTA okruhu přidal letos v červenci v Praze, kde rovnou vyhrál ve dvouhře C Pohár útěchy. V Manchesteru získal ve stejné kategorii první místo v hlavním pavouku.

Posledním letošním turnajem, kam z Prahy přijeli dva čeští hráči, byl prosincový Frankfurt XMAS. Jde o menší turnaj, který byl po otevření online registrace velmi rychle naplněn zájemci. Martin M. jako třetí nasazený ze svého čtvrtého turnaje přivezl opět zlato ve dvouhře C.
V kategorii dvouhry D se ve Frankfurtu hrálo i o třetí místo, které získal další letošní nový český zástupce v GLTA Zdeněk T.


Jak již bylo zmíněno výše - koncem roku se vyhodnocuje pořadí v žebříčku GLTA Championship Ranking, díky kterému se ukáže, kteří hráči nejčastěji vyhrávali turnaje nebo hráli v jejich finále. Na jeho základě dostali Roman, Tomáš a Hynek pozvání na turnaj Mistrů, který se v únoru 2012 koná v Palm Springs v Kalifornii, USA. Bohužel je to dost daleko a časově blízko turnaji v holandském Eindhovenu, který pro většinu evropských hráčů znamená první možnost nabrat body pro další rok.
Takže nezbývá než gratulovat Romanovi P. za 9. místo napříč všemi kategoriemi na světe ve dvouhře za rok 2011 a 2. místo mezi hráči pouze kategorie A. K 55 letošním bodům mu pomohlo především 36 bodů za vítezství v dvojnásobně bodovaném Master's turnaji v Lodnýně a 16 bodů za finálovou účast v Master's turnaji v Torontu.
Mezi osmi pozvanými z každé kategorie byli i ve čtyřhře D Tomáš L. (2. místo ve čtyřhře D) a Hynek M. (5. místo ve čtyřhře D). Společně letos vyhráli turnaje v Paříži, Praze a Berlíně. Škoda, že žádný nepatřil mezi dvojnásobně hodnocené Master's. Tomáš navíc hrál ve finále únorového turnaje v Eindhovenu s Italem Raphaelem D.


Na stránkách GLTA.net byl začátkem prosince zveřejněn seznam turnajů pro příští rok. Kdo rád hraje tenis a rád cestuje, může se k nám přidat! Lákadlem pro české hráče bude jistě červencový čtvrtý ročník pražského turnaje, který je pro rok 2012 vybrán mezi 3 dvojnásobně bodované Masters's turnaje (www.friendlytennis.eu). Ale první událostí roku bude oblíbený únorový turnajv Eindhovenu. Držte nám nejen tam palce!

Barcelona 2011

 





webmaster: jirka@gaysport.cz