DOMŮ - Sportovní web pro kluky :: Trocha pohybu nikomu neublíží :-)

Eurogames 2011 v Rotterdamu aneb další sbírka medailí do České republiky

EGLSF (European Gay & Lesbian Sports Federation založená v roce 1989) letos už po třinácté uspořádala sportovní hry pro gaye, lesby, bisexuály a transgender osoby. Tentokrát Eurogames probíhaly v holandském Rotterdamu v druhé půli července pod heslem Show Your Color. Zahájil je starosta Rotterdamu Ahmed Aboutaleb (pochází z Maroka) a hymna Show Your Color zpívaná vítězkou soutěže "Idol Dánska 2006" Raffaëlou Paton. Zbytek úvodního večera patřil pěveckému vystoupení nestárnoucí belgické zpěvačce Kate Ryan, která podporovala předchozí Eurogames v Antverpách v roce 2007 a současně zvala na Outgames 2013 opět do Antverp. Lákadlem závěrečné party byla americká skupina Sister Sledge, které slaví od 70. let úspěchy se svými disco hity v čele s písní We Are Family. Pět dní bylo tedy nabito nejen sportem ale i hudbou a dalšími kulturními a společenskými událostmi.

Letos zajistili pořadatelé prostory pro 28 sportů a 3000 sportovců. Celkově se hry nesly v duchu šetření penězi (na řadě sportovištích nebylo pro účastníky zajištěno žádné občerstvení zdarma) a drobných zmatků (problémy se zajištěním prostoru pro bowling a badminton).

Z České republiky přijeli volejbalisté, plavci, tenisté, squashisté, závodní tanečníci, badmintonisté a běžci.
První medailí byla v pátek stříbrná za půlmaraton pro Karla T., který se účastní řady běžeckých akcí společně s běžci hlásící se k týmu Gaysport.cz. Běželo se na cyklistickém okruhu hned vedle rotterdamského letiště. Z běhu na 5 km bohužel Karel vyšel pouze se čtvrtým místem.

O zlaté medaili volejbalového B+ týmu se lze dočíst zde http://www.pratety.estranky.cz/clanky/euro---world-games/rotterdam-2011.html. Stříbrnou medaili přivezl i Buddy z badmintonového týmu.

Na sportovišti Victoria se kromě tenisu a squashe bojovalo také o medaile za pozemní hokej a házenou. Ve squashi vybojoval Luboš N. stříbro v kategorii C a Petr S. dokonce zlato v kategorii B!

O medaile bojovalo také 5 tenistů z České republiky v kategoriích B, C a D v turnaji, který byl rovněž zařazen do řetězu GLTA (Gay and Lesbian Tennis Alliance - www.glta.net).
Největším úspěchem byla cesta do finále a zlatá medaile pro Zbyňka J. v kategorii B.
Viktor P. byl bohužel vyřazen ve čtvrtfinále dvouhry kategorie B a to i ve čtyřhře se Zbyňkem J.
Sandy M. si v Rotterdamu ve dvouhře v kategorii D zahrál pouze ve čtvrtfinále. Ve čtyřhře byl bohužel vyřazen se svým belgickým partnerem Koenem W. již v prvním kole. V poháru útěchy se ale dostali až do finále.
Tomáš L. se dostal o kolo dál, zahrál si tedy v semifinále s Jensem B. z Bonnu, na jehož rychlé rotované údery nenašel účinnou odpověď. Na tenisových turnajích se rozdávají pouze ceny za první a druhé místo. Na Eurogames se ale oceňují bronzovou medailí i vyřazení semifinalisté, takže Tomáš do Prahy dovezl bronzovou medaili.
První kolo se stalo osudné také doposud velmi úspěšné dvojici Tomáš L. a Hynek M., která vyhrála poslední turnaje v Londýně, Římě, Paříži a Praze. V Rotterdamu sice jako první nasazení smetli v prvním setu německo-holandskou dvojici Jens B.- Daan van den V. Jenže Ti se ve druhém setu vzchopili a zdolali Tomáše s Hynkem také 6:1. Rozhodl tedy super tie-break a o vyřazení české dvojice rozhodly tři scházející body (míčky). V Poháru útěchy se jim ale podařilo prokázat svou zkušenost a po třech zápasech ho vyhráli, čímž získali bronzovou medaili za čtyřhru v kategorii D. Možná kromě trocha (ne)štěstí přispěla i únava po pražském turnaji víkend před Rotterdamem. Takže i z tohoto důvodu byl Tomáš spokojen alespoň se dvěmi bronzovými medailemi a Hynek nelitoval úsilí v boji o Pohár útěchy (Consolation Cup).

fotogalerie zde >


webmaster: jirka@gaysport.cz