DOMŮ - Sportovní web pro kluky :: Trocha pohybu nikomu neublíží :-)

Tenisový turnaj mistrů, Palm Springs, Kalifornie, 4.-6. února 2011, jedno zlato

Mezinárodní tenisová organizace GLTA pořádá každoročně turnaj mistrů, kam zve osm nejlepších hráčů světa v každé kategorii podle počtu bodů v GLTA žebříčku, kterého hráči dosáhli za uplynulý rok. (v žebříčku GLTA Championships Ranking se body udělují za vyhrané zápasy v turnajích GLTA,  speciální bonus hráč získává  za celkové vítězství v turnaji GLTA a za účast ve finále).  Tento turnaj tedy představuje jakési definitivní uzavření tenisového roku a začátek nového. V novém kalendářním roce se body všem hráčům v uvedeném žebříčku začínají počítat znovu od nuly.

V roce 2010 se podařilo kvalifikovat na turnaj mistrů dvěma českým hráčům. Michalovi ve čtyřhře v kategorii C (39 bodů v žebříčku, 6. místo) a Hynkovi ve dvojhře v kategorii D (52 bodů v žebříčku, 5. místo).

Letošní turnaj mistrú se konal v Palm Springs v Kalifornii, ve velkolepém (nejen) tenisovém klubu Mission Hills, který se pyšní oceněním nejlepšího privátního tenisového klubu v USA. Zápasy se hrály na třech různých površích, na přírodní trávě, na antuce (tmavě šedá antuka je trochu hrubší, nešpiní a má lehce odlišné herní vlastnosti) a na betonu.  Povrchy pro zápasy se losovaly tak, aby hráči odehráli na jednotlivých površích stejný počet zápasů.

Michal reprezentoval Českou republiku ve čtyřhře v kategorii C. Mistrovský turnaj ve čtyřhře se hraje zpravidla tak, že hráči v čtyřčlenné skupině sehrají zápasy každý s každým vždy proti zbylým dvěma hráčům ve skupině. Dva nejlepší hráči postupují do závereřného finále čtyřhry, kde ovšem bojuje o titul první hráč skupiny A s druhým hráčem skupiny B proti zbylým dvěma finalistům. Letos v Palm Spring se k tomu ještě přidalo, že každý zápas v základní skupině byl odehrán na jiném povrchu. Michalovi se v základní skupině velice dařilo a podařilo se mu všechny tři zápasy vyhrát ve dvou setech a postoupit tak do finále z prvního místa ve skupině.  Finalový zápas se pak následně hrál na trávě, Michal hrál s Thomasem Jamesem proti Darrenovi s Hou Truongem. První set Michal prohrál a ani začátek druhého setu nesliboval zásadní obrat. Ve druhé části druhého setu se ale podařilo Michalovi s Thomasem využít zaváhání soupeřů, prolomili jim podání a podařilo se jim set dotáhnout do vítězného konce. Ve třetím setu se jim pak podařilo vytvořit si náskok 3 gemů, který nakonec proměnili (i když se soupeřům povedl také jeden break) ve vítězství v zápase. Michal si tak odvezl domů cenné mistrovské zlato za čtyřhru.

Hynek nakonec hrál turnaj nejen ve dvouhře, ale jako náhradník také turnaj ve čtyřhře (někteří hráči, kteří se kvalifikovali do čtyřhry v kategorii D na turnaji nestartovali).  V úvodním zápase dvouhry Hynek porazil Bryana Craiga na trávě v napínavém třísetovém zápase. Odpoledne ale prohrál na betonu na centrálním kurtu s Dennisem (budoucím vítězem celého turnaje) ve dvou setech 1:6, 4:6 , nenašel bohužel na betonu žádný účinný recept na jeho nebezpečné sekané údery.  Skupina ve čtyřhře byla velice vyrovnaná, všechny zápasy se musely hrát nakonec na plné tři sety (na turnaji mistrů se místo třetího rozhodujícího setu nehraje ve čtyřhře supertiebreak). Základní skupinu nakonec vyhrál těsně Jon, kterému ovšem dost pomohla skutečnost, že organizátoři poslední rozehraný zápas na trávě přesunuly na beton (protože v podvečer padla rosa). Tady se ovšem Jon cítil jako ryba ve vodě a podařilo se mu skvěle zvrátit zápas. O druhé postupové místo do finále se nakonec Hynek dělil s Erikem, oba měli stejný počet bodů, poměr setů i gemů. Organizátoři museli rozhodnout o postupu do finále hodem mincí.  Štestí se usmálo na Erika a Hynek tak přišel kvúli nešťastnému hodu o účast ve finále čtyřhry a o medaili. Vzhledem k rozložení skupin pak Erik finále snadno vyhrál.

Závěrečný zápas ve dvouhře se následně Hynkovi nevydařil, podepsala se zde zřejmě celková únava (přes 8 hodin denně na kurtu) i zklamání ze čtyřhry, oraganizátoři navíc kvúli technickým problémům s osvětlením přesunuly zápas z antuky na beton. Hynek tak prohrál trochu nešťastně závěrečný zápas ve skupině s Brunem 4:6, 4:6. Tím ztratil možnost bojovat o medaile, škoda, stačilo by mu pro boj o třetí místo v záveřečném zápase uhrát pravděpodobně jediný set.

Tenisový turnaj mistrů v Palm Spring uzavřel tenisový rok 2010.  Zároveň nadcházející víkend začíná v Evropě nová sezona tenisovým halovým turnajem v Eindhovenu. Držme tedy českým tenistům palce, ať se jim letošní sezóna vydaří alespoň tak, jako ta minulá a ať se opět některým z nich podaří probojovat ve své kategorii až na turnaj mistrů, který se bude konat začátkem roku 2012, tentokrát pravděpodobně v Evropě.

 

 

 

 

 

 




webmaster: jirka@gaysport.cz