DOMŮ - Sportovní web pro kluky :: Trocha pohybu nikomu neublíží :-)

Běchovice 2007

Poslední zářijový den byl věnován tradičnímu mistrovství ČR v silničním běhu na 10 km, 111. ročníku závodu Běchovice-Praha. Zúčastnilo se téměř 1500 běžců, z nichž doběhla tisícovka mužů a 162 žen... Vítězství si po letech odnesl zahraniční účastník, Tanzanijec Pascal Sarmat za poměrně „slabší čas“ 31:01. Český titul pak vybojoval celkově druhý, mladý a nadějný běžec, urostlý svěřenec Róberta Štefka Jan Kreisinger. V ženách obhájila přesvědčivě titul Petra Kamínková. Sám Štefko doběhl devátý.

Po roce se zúčastnili i dva naši tradiční zástupci – Ivo Procházka (pod hlavičkou oddílu Gaysport.cz) a Vláďa Černohorský (za Bohemku). Ivo se sice (snad již definitivně) vyrovnal s artrózou kyčle, ale po trati ho sužovaly nejprve potíže s páteří (zřejmě jako následek stěhování o den dříve) a od 7. km závažnější křeče pravého lýtkového svalu. Přes čtyři vynucené zastávky a výrazné zpomalení v závěrečných kilometrech doběhl celkově na 575. místě v čase 48:36. V jeho věkové kategorii to znamenalo 126. místo z 203 běžců.Tedy v ještě relativně slušném čase, i když je to o více než tři minuty za jeho veteránským maximem. Ale před závodem jsem se bál, že to „nestlačím ani pod 50 minut). Svou roli jistě sehrál i téměř roční tréninkový výpadek daný zmíněnými zdravotními problémy.
Vláďa si polepšil proti svému výsledku před dvěma roky. Ale na lepší než 773..místo a 168. místo v jeho věkové kategorii za čas 53:14 to nestačilo.
I po dvou ročnících Běchovic mohu jen zopakovat, že je to těžký, ale krásný závod. Jako veterán se mohu jen obdivovat chlápkům o 20-30 let starším, kteří se na něj vydají. A doufat, že se mi taky povede.
Ten hrdlořezský stoupák musel vymyslet ďábel J. Kdo si Běchovice zaběhl, tak už jednoznačně ví, odkud vzala tato pražská čtvrť své jméno.

A co nás možná čeká dále ?
Unětická desítka (20.10.): Běh je 7 km, ale desítka se to jmenuje podle místního piva J. Vzdálenost je příjemná, i když terén poměrně divoký svým asi půlkilometrovým strmým klesáním a stoupáním. Ale zato událost vyniká skutečně přátelským, rodinným prostředím za humny Prahy.
Velká Kunratická (11.11.) – nikdy jsem je nezkusil. Slavný hrádeček, kde se neběhá, ale leze po čtyřech. Už bude i docela pěkná zima. No uvidíme, Vláďa si asi nenechá ujít.
Akademický kros ve Hvězdě ?
Silvestr v Lysé (31.12.) - ještě není v termínovce, ale snad bude. Necelých sedm kilometrů, čtyřikrát od kina ke hřbitovu a kolem kostela zpět. I když mi minule upřeli při vyhlašování veteránů bronzovou medaili, tak závod se mi vysloveně povedl a líbil. I v čtvrtmetrových závějích sněhu. Není to Sao Paolo, ale i tak je dobrý. Pokud zdraví a povánoční kila dovolí, tak to zkusím. A zvu i všechny ostatní běžce (včetně přípravy u nás v Milovicích).

Ivo


webmaster: jirka@gaysport.cz